آش دندونی یکی از آش های مناسبتی ایرانی است که برای جشن دندان درآوردن کودکان پخته می شود، برای مشاهده این آموزش آشپزی یعنی طرز تهیه آش دندونی در ادامه با مجله آشپزی سیروان همراه باشید.
آش دندونی را می توان همراه با گوشت یا بدون گوشت طبخ کرد، ما در این مجموعه روش رایج ساخت آش دندونی بدون استفاده از گوشت گوسفند و همچنین پخت آش دندونی با استفاده شیر را قرار داده ایم.
مواد لازم
نخود : ۱ پیمانه
عدس : ۱ پیمانه
لوبیا سفید : ۱ پیمانه
آب گوشت : به مقدار لازم
گندم پوست کنده : ۲ پیمانه
پیاز سرخ شده : ۲ قاشق غذاخوری
لوبیا قرمز : ۱ پیمانه
لوبیا چیتی : ۱ پیمانه
نمک : به میزان لازم
فلفل سیاه و زردچوبه : به میزان لازم
روش طبخ آش دندونی
در مرحله اول طرز تهیه آش دندونی ابتدا حبوبات را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آن ها به طور کامل گرفته شوند و مقداری نرم شوند.
در قابلمه ای مناسب حبوبات را به همراه گندم با مقداری آب قرار دهید تا به خوبی پخته شوند. بعد از اینکه حبوبات و گندم نیم پز شدند آب گوشت را به قابلمه اضافه کنید و بگذارید حبوبات و گندم به خوبی پخته شوند و لعاب دهند. آش دندونی را باید مرتب هم بزنید تا ته نگیرد.
بعد از اینکه آش به خوبی لعاب دار شد پیاز سرخ شده را به همراه نمک و فلفل به آن اضافه می کنیم و می گذاریم تا آش به همراه پیاز داغ حدود ۴۵ دقیقه دیگر نیز بپزد.
نکاتی برای طرز تهیه آش دندونی بدون گوشت:
از آب قلم گوسفند و گاو برای خوش طعم کردن آش می توانید استفاده کنید.
در دستور پخت آش دندونی از سبزی استفاده نمی شود ولی شما برای تزیین آش می توانید از نعنا داغ استفاده کنید. از بلغور گندم هم می توانید در این آش استفاده کنید.
حتما آش را مرتب هم بزنید.
می توانید برای خوش طعم کردن آش دندونی پیاز مورد استفاده در آن را به همراه کره یا روغن سرخ کنید و زردچوبه را حتما در درون روغن و پیاز به خوبی تفت دهید.
بعد از اینکه آش به خوبی پخته شد آن را در ظرف مناسبی قرار دهید و با روش مناسبی آش را تزیین کنید.
طرز پخت آش دندونی با شیر
آش دندونی با شیر که به آن آش شیر گفته می شود، در برخی مناطق ایران با نام آش دریان و تبریز نیز شناخته شده است که این آش خوشمزه طرفداران زیادی دارد و اغلب این آش به واسطه مادربزرگ ها برای نوه هایشان که به تازگی دندان می آورند پخته می شود.
مواد لازم
- شیر: دو لیتر
- لوبیاچیتی: ۱۰۰ گرم
- نخود: ۱۰۰ گرم
- گندم درسته و پوست کنده: ۳۰۰ گرم
- قلم گاو یا گوسفند: ۱ عدد
- خامه: ۱۰۰ گرم
- مغز فندق: ۱۵۰ گرم
- مغز بادام: ۱۵۰ گرم
- مغز گردو: ۱۵۰ گرم
- مغز پسته: ۱۵۰ گرم
دستور پخت:
از ۱ روز پیش از پخت آش دندونی، گندم را به وسیله شیر خیس نمایید و درون یخچال قرار دهید. نخود و لوبیا چیتی پاک کرده را نیز در داخل آب خیس نمایید.
صبح روز بعد، لوبیا چیتی و نخود را آبکش کنید و درون ظرف حاوی گندم و شیر بریزید و ظرف را بر روی حرارت قرار دهید تا بجوشد.
سپس قلم گاو یا گوسفندی را نیز با بجوشانید و عصاره یا آب آن را نیز به مواد حاوی ظرف بیافزایید و پس از گذشت ۳۰ دقیقه مغز فندق، پسته، بادام و گردو را نیز به ظرف اضافه کنید و اجازه دهید تا به خوبی قوام بیابد و به اصطلاح آش لعاب دار شود.
پس از پخت، ظرف را از روی حرارت بردارید و آش را داغ داغ به درون ظرف مخصوص انتقال دهید و پس از گذشت بیست دقیقه روی آش را با کمی خامه و مقداری مغز به زیبایی تزیین نمایید.